Waarom moet je zonnebrandcrème gebruiken?

De meesten van ons weten hoe belangrijk het is om zonnebrandcrème te gebruiken tijdens de zomermaanden om verbranding en schade door de zon te voorkomen, maar het zou eigenlijk het hele jaar door een preventieve gezondheidsmaatregel moeten zijn. Gebruik altijd zonnecrème ongeacht de huidskleur of -tint. Zonnebrandcrème gaat terug tot het oude Egypte, waar rijstzemelenextract en jasmijn werden gebruikt om de huid tegen de zon te beschermen. Chemici vonden in 1936 de eerste commerciële zonnebrandcrème uit. Moderne zonnefilters zijn op waterbasis en zitten in veel cosmetica en schoonheidsproducten, zoals primers, foundations, serums en crèmes.

Waarom je altijd zonnebrandcrème moet gebruiken, zelfs op bewolkte dagen

Tot 80 procent van de zonnestralen kan door wolken heengaan, Dus als je denkt dat het "oké" is om bescherming achterwege te laten op een bewolkte dag, denk dan nog maar eens na. Zonnebrandcrème is een belangrijke preventieve gezondheidsgewoonte die je het hele jaar door moet gebruiken, ook in de wintermaanden. Sneeuw kan tot 80% van de ultraviolette (UV) stralen weerkaatsen, waardoor het risico op blootstelling aan zonneschade toeneemt.

De voordelen van zonbescherming

Zonnebrandcrème is het best bewaarde schoonheidsgeheim dat eigenlijk geen geheim is. Velen van ons weten al dat we SPF zonnebrandcrème als we lekker aan het zonnebaden zijn op het strand. Maar als je je huid op de lange termijn stralend en gezond wilt houden, moet je ook dagelijks zonnebrandcrème gebruiken.

  1. Het risico op huidkanker verminderen

Zonnecrème beschermt je huid en vermindert het risico op huidkanker. De Skin Cancer Foundation beweert zelfs dat het gebruik van zonnebrandcrème met SPF-factor 15 het risico op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom met 40% verlaagt en het risico op melanoom (de dodelijkste huidkanker) met maar liefst 50%.

  1. Beschermen tegen zonnebrand

Wist je dat zonlicht eigenlijk uit twee soorten schadelijke stralen bestaat, UVA- en UVB-stralen. UVA-stralen (ook gebruikt in zonnebanken) worden voornamelijk in verband gebracht met huidbeschadiging op lange termijn, zoals de vorming van rimpels, en worden ook in verband gebracht met bepaalde vormen van huidkanker. Het zijn echter de UVB-stralen die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en waarvan wordt aangenomen dat ze de meeste vormen van huidkanker veroorzaken. Gelukkig beschermt zonnebrandcrème de huid tegen UV-stralen door zonlicht te absorberen en te reflecteren.

  1. Voorkom ontstekingen en roodheid

Te veel tijd in de zon leidt tot zonnebrand, ernstige roodheid en ontsteking van de huid. De ultraviolette stralen van de zon beschadigen de huid, die rood wordt als het lichaam meer bloed naar het getroffen gebied stuurt om de schade te herstellen.

  1. Voorkom de vorming van rimpels en fijne lijntjes

Als het gaat om het ontwikkelen van rimpels en fijne lijntjes, is zonbescherming een van de meest effectieve preventiemethoden. Langdurige blootstelling aan UVA-stralen veroudert je huid voortijdig en resulteert in het verlies van collageen en huidelasticiteit. Het is zelfs zo dat ongeveer tot 90% van de zichtbare tekenen van veroudering worden veroorzaakt door schade door de zon. Door SPF in je dagelijkse huidverzorgingsroutine op te nemen, kun je de eerste tekenen van veroudering tegengaan met minimale inspanningen.

  1. Vermijd vlekken en hyperpigmentatie

Ongelijke huidpigmentatie (of hyperpigmentatie) verwijst naar delen van de huid die ongelijkmatig verkleuren of donkerder worden. Dit kan erfelijk zijn, maar het kan ook worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Pigmentvlekken kunnen verschijnen op het gezicht, de handen en andere lichaamsdelen die regelmatig worden blootgesteld aan de zon. Het goede nieuws? Er is een gemakkelijke manier om pigmentvlekken (maar ook zonnebrand, rimpels en huidkanker) te voorkomen - en de oplossing is om het hele jaar door zonnebescherming te dragen, niet alleen in de zomer.

Welke SPF is het beste voor dagelijks gebruik?

Let bij het kiezen van een zonnebrandcrème op de vermelding "breedspectrum". Deze beschrijving geeft aan dat de formule beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Controleer vervolgens het getal voor de zonbeschermingsfactor (SPF) die de doeltreffendheid van de zonnecrème bij het blokkeren van UV-stralen beoordeelt. Voor de beste bescherming kies je een zonnebrandcrème met een ten minste SPF 15.

Hoe breng je een SPF?

  1. Behandel de huid eerst door een serum aan te brengen.
  2. Smeer een redelijke hoeveelheid zonnebrandcrème op je handen.
  3. In je handen wrijven om de zonnecrème op te warmen
  4. Eerst aanbrengen op het gezicht - voorhoofd, neus en wangen
  5. Breng vervolgens de rest van de zonnecrème aan op je gezicht. Breng de crème als laatste aan op grotere gebieden - nek en borst.

Onze 5 populairste zonnebrandcrèmes

Isntree - Hyaluronic Acid Watery Sun Gel 50ml

Zonnebrandcrèmes met SPF 50+ PA++++ om de huid te beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon. De zonnegel is geformuleerd met ceramiden en acht soorten hyaluronzuur om de huid te hydrateren. Geschikt voor gebruik het hele jaar door.

COSRX - Aloe Soothing Sun Cream 50ml

Deze heerlijke zonnecrème helpt de huid niet alleen te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen, maar dankzij de geconcentreerde aloë vera hydrateert hij de huid ook intensief en versterkt hij de natuurlijke vochtbarrière. Aloe Soothing Sun Cream SPF 50 PA+++ is licht van textuur en wordt snel door de huid opgenomen, waardoor deze zacht, fris en intens gehydrateerd aanvoelt.

Beauty of Joseon - Relief Sun 50ml

Zonnecrème met zonbescherming SPF 50+ PA++++ die de huid effectief beschermt tegen UVA- en UVB-stralen. Bevat ingrediënten van rijstextract en probiotica op basis van granen die helpen de huid soepel en gehydrateerd te houden.Samengesteld zonder oxybenzone, octinoxaat en dierlijke ingrediënten, waardoor het Relief Sun geschikt voor de gevoelige huid.

PURITO - Daily Go-To Sunscreen 60ml

Zonnecrème met een sterke UV-bescherming van SPF 50+ PA++++.Deze ongeparfumeerde zonnecrème bevat centella asiatica-extract en madecassoside om de door de zon geïrriteerde huid te kalmeren en te beschermen. Geschikt voor alle huidtypes.

FRUDIA - Ultra UV Shield Sun Essence 50g

Deze hydraterende zonnebrandcrème heeft een lichte en dunne textuur die langdurige bescherming biedt en vocht aan de huid bindt. De zonnecrème is volledig veganistisch, EVE VEGAN gecertificeerd en bevat voedende extracten van vitaminerijke vruchten. Vrij van parabenen en kunstmatige kleurstoffen.