Reinigen op oliebasis of op waterbasis?

Na die allereerste tieneruitbarsting heb je een van de basisprincipes van een goede huid geleerd: Hoe je je huid reinigt is belangrijk. 

Overmatig reinigen ontdoet je huid van zijn natuurlijke oliën, waardoor je huid droog, gevoelig en misschien zelfs vet wordt omdat je huid ter compensatie te veel olie gaat produceren. Maar als je je huid niet genoeg reinigt, kunnen vuil en onzuiverheden acne en verstopte poriën veroorzaken.

Wat is het verschil tussen reiniging op waterbasis en reiniging op oliebasis?

  • Reiniging op waterbasis: Deze reinigingsproducten zijn vaak schuimend, exfoliërend of hydraterend en werken door deeltjes van de buitenste laag van de huid weg te spoelen. Dit soort reinigingsproducten kunnen zowel krachtig als zacht zijn. Aan de meer intense kant van het spectrum kunnen producten op waterbasis sulfaten bevatten, die worden beschouwd als de grote kanonnen als het gaat om gezichtsreiniging. Micellair water daarentegen is een veel zachter type reinigingsproduct op waterbasis. Micellair water is een niet-schuimende emulsie die vuil, bacteriën en make-up op de huid verzamelt en zachtjes verwijdert zonder de huid droog te maken.
  • Reiniging op oliebasis: Het idee om een olie te gebruiken om vet van de huid te verwijderen aan het einde van de dag lijkt tegenstrijdig. Het is immers de overtollige olie die je probeert te verwijderen. Verrassend genoeg is dit precies wat reiniging op basis van olie doet. Reiniging op basis van olie werkt volgens het principe dat olie olie aantrekt. Want te veel talg resulteert in een vette huid en kan dingen als acne veroorzaken. Reiniging met olie breekt talg af en verwijdert onzuiverheden op effectieve wijze. (In tegenstelling tot een reiniger op waterbasis die gewoon alles van de huid afschraapt).

Reiniging op basis van olie is ook vriendelijker voor de huid, de natuurlijke olielaag bovenop de huid wordt niet aangetast, dus voor mensen met een gevoelige huid of huid met couperose veroorzaakt het minimale irritatie. Maar dat reiniging op basis van olie zacht is, betekent niet dat het niet krachtig is. Reinigers op oliebasis zijn geweldig voor het oplossen van make-up, dus als je de neiging hebt om foundation of make-up te dragen, kan een reiniger op oliebasis je helpen om de ultieme reiniging te krijgen.

Welk type reiniger is het beste voor jouw huid?

De keuze tussen de verschillende soorten reinigers hangt grotendeels af van je huidtype.

Reiniging op oliebasis

  • Meest geschikt voor: Make-updragers, droge en gevoelige huid.
  • Te vermijden: vette, acnegevoelige huid.

De textuur van de oil cleanser is zijdezacht en luxueus. Oil cleanser is een geweldige optie voor make-updragers van alle huidtypes, omdat het make-up kan afbreken en verwijderen.

Een olie cleanser aanbrengen op een vette huid is echter niet de beste combinatie. Voor mensen met een huid die meer olie aanmaakt dan de huid nodig heeft, is het waarschijnlijker dat het reinigen met olie de huid verergert dan dat het helpt op de lange termijn. Dit is vooral een probleem voor de acnegevoelige huid.

Omdat we reinigingsolie vaak afspoelen met olieafstotend water, blijft er vaak olie achter op de huid. Dit is geweldig voor mensen met een gevoelige, droge huid, omdat deze olie compenseert wat de huid niet kan produceren en resulteert in een zachtere, gehydrateerde huid.

Reiniging op waterbasis

  • Meest geschikt voor: Vette, acnegevoelige huid.
  • Te vermijden: droge, gevoelige huid.

Reiniging op waterbasis is vaak een licht exfoliërende ervaring, wat betekent dat het vuil en onzuiverheden tot diep in de poriën kan verwijderen. Deze intensievere reiniging maakt het gemakkelijk voor mensen met een vette huid om talg en vuil te verwijderen. Daarom vinden mensen met een vettere huid dit type reiniging effectiever. Schuim en andere reinigers op crèmebasis kunnen iets te intensief zijn voor droge huidtypes, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Kun je olie en water mengen?

  • Meest geschikt voor: Vette, gemengde en normale huid. Make-updragers.
  • Te vermijden: te vochtarme en gevoelige huid. (Probeer voor drogere huidtypes die een tweede reinigingsronde willen om er zeker van te zijn dat alle onzuiverheden zijn verdwenen, de oliereiniging op te volgen met een mild micellair water!

Het kan zijn dat je niet hoeft te kiezen tussen een reiniger op oliebasis en een reiniger op waterbasis. Dubbele reiniging - is wanneer je tegelijkertijd een olie- en een waterreiniger gebruikt. Dubbele reiniging is "de ruggengraat van veel huidverzorgingsroutines, vooral in de Koreaanse.

Dubbele reiniging werkt precies zoals het klinkt: in plaats van de ene cleanser boven de andere te kiezen, gebruik je een dubbele reiniging. Begin met een reiniger op oliebasis om onzuiverheden, vuil en make-up te verwijderen, en gebruik daarna een milde reiniger op waterbasis om overtollige olie en achtergebleven vuildeeltjes te verwijderen.

Om de juiste cleanser te vinden, kan het even duren voordat je weet wat het beste werkt voor jouw huidtype. Toch is het de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken, want reinigen is de basis van je huidverzorgingsroutine. Probeer niet te veel producten tegelijk, zodat je de effectiviteit van elk product kunt beoordelen en kunt zien hoe je huid reageert.